Arthrose spreekuur


‘U heeft zeker geen knie die helemaal versleten is, maar het kraakbeen begint wel minder te worden’. Gelukkig is er aan deze beginnende artrose van alles te doen en kan de behandeling meteen worden ingezet. Dat is precies het doel van de nieuwe artrosepoli: snelle diagnostiek en behandeling. En vooral ook een goede begeleiding.

Dunner kraakbeen
Bij het ouder worden wordt het kraakbeen dunner, waardoor botten en schijven tegen elkaar gaan schuren. Een normaal ouderdomsverschijnsel, maar evengoed vervelend. Met de toenemende vergrijzing groeit het aantal artrosepatiënten. Daarom heeft de vakgroep orthopedie besloten om de zorg voor deze groep te verbeteren. Sinds 2009 kunnen vijftigplussers met slijtageklachten op verwijzing van de huisarts terecht op het artrosespreekuur.

Meer tijd
‘Voorheen kwamen deze mensen op het gewone orthopediespreekuur en was er te weinig tijd. Onvoldoende om hen goed voorlichting te geven, wat heel belangrijk is bij deze groep die zelf invloed heeft op het slijtageproces. Bovendien wilden we de beste richtlijnen voor behandeling invoeren’. De oplossing is gevonden in een gecombineerd spreekuur van de arts en de Verpleegkundig Specialist (nurse practitioner). De patiënt komt bij de nurse practitioner die een vragenlijst afneemt en lichamelijk onderzoek doet en diagnose stelt. Eventueel komt de orthopeed erbij om samen tot een behandelvoorstel te komen. Als de slijtage niet zo erg is, wordt vaak gestart met pijnstillers of een injectie. Is de slijtage ernstig, dan kan het nodig zijn om de knie of heup te vervangen.

Leefregels
Juist de groep bij wie een operatie nog niet nodig is, heeft veel behoefte aan informatie, ‘Hoe kunnen ze zelf zorgen dat het niet erger wordt? Met goede leefregels, zoals veel wandelen en fietsen, is erger te voorkomen. Maar wat als het niet loopt zoals verwacht? En als het opstaan nóg pijnlijker wordt? Wanneer moet je terug naar de orthopeed? Verpleegkundig Specialist Johan Boogers helpt u de juiste weg te vinden.

Operatie
Als een operatie nodig is, komen patiënten in aanmerking voor jointcare dit is een programma waarbij patienten, na een heup of knieprothese, in groepsverband revalideren.