Fractuurpreventie spreekuur


Patiënten ouder dan 50 jaar die in het ziekenhuis komen met een botbreuk, worden gescreend op osteoporose (botontkalking) door middel van een vragenlijst en een dexascan. Als deze aandoening in een vroeg stadium wordt vastgesteld kan door een gerichte aanpak het proces van botontkalking worden vertraagd en nieuwe botbreuken worden voorkomen.

Johan Boogers is gipsverbandmeester en verpleegkundig specialist en verzorgt de fractuurpreventiepoli: “Als gipsverbandmeester kom ik natuurlijk veel met fracturen in aanraking".
Op de preventiepoli kan ik mijn bijdrage leveren aan het voorkomen van fracturen. Op de poli bespreek ik met patiënten de uitslag van de dexascan en geef ik behandeladvies. Dat kan bestaan uit drie onderdelen: medicatie, advies over een gezonde leefstijl en een gerichte bewegingsaanpak. Als de botontkalking een andere oorzaak heeft dan ouderdom (secundaire osteoporose) verwijs ik de patiënt naar de internist. Het is voor een patiënt heel belangrijk dat hij zich aan het behandeladvies houdt. Ik besteed dan ook veel aandacht aan goede uitleg en vragen van de patiënten over de behandeling, hetgeen ze erg waarderen.”


Meer info over osteoporose? Kijk op www.osteoporoseplein.nl